ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği İktisadi İşletmesi Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi

Turkak MYK

ELDER, elektrik dağıtım sektörünün öncüsü konumunda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik dağıtım sektörünün daha kaliteli, daha profesyonel ve daha kurumsal bir çerçeveye kavuşması noktasında ELDER- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Albayrak, ELDER’in sektörün öncüsü olması bakımından da önemli bir konumda olduğunu ifade etti.

ELDER’in 8. Olağan Genel Kurulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Bakanlık Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürü Halil İbrahim Leventoğlu, ELDER Yönetim Kurulu Üyeleri ile kamu ve özel sektörün üst yöneticilerinin katılımlarıyla Swiss Otel’de gerçekleştirildi.

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ELDER'in sektörün daha kaliteli, daha profesyonel ve daha kurumsal bir çerçeveye kavuşması noktasında önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Bu sene de ELDER tarafından gerçekleştirilecek olan Sektör Toplantısı’nda sektöre yönelik anketleri açıklayacaklarını bildiren Albayrak, “Anketler yolda. Tahmin ediyorum seçimden sonra yapacağız. Bir yıl nasıl geçti, bakacağız. 21 dağıtım bölgesinde bu sektörün daha iyi olması noktasında çalışan yöneticilerimiz ve profesyonellerimizle vatandaşın daha kaliteli hizmet alması için neler yapabiliriz, bunu istişare edeceğiz ve ortak akılla inşallah daha yukarıya taşıyacağız. Bu bakımdan ELDER ve ELDER Genel Kurulları önemli. Sektörümüzün öncüsü olması noktasında önemli. Liberalleşme bakımından, daha kaliteli ve kurumsal bir sektöre kavuşma açısında enerji piyasalarında birçok adım atıyoruz. ELDER bu açıdan önemli” dedi.

 

“İnşallah, 2017 yılında hedeflerin iyi sonuçlarını alacağız”

Elektrik dağıtım sektöründe konulan hedefler çerçevesinde 2015'e kıyasla 2016 yılının önemli adımlar atılan bir yıl olduğunu ancak henüz istenilen düzeye gelinemediğini dile getiren Bakan Albayrak, “İnşallah 2017 yılının bu manada yatırım, müşteri hizmetleri, müşteri kalitesi, ortaya koyulan kurumsallaşma hedeflerinin iyi sonuçlarının alındığı bir yıl olmasını diliyorum. Gerek çağrı merkezleri gerek teknik memnuniyet noktasında, gerekse lokal ve bölgesel yatırımların hayata geçmesi noktasında önemli hedefler koyduk.  Bunun takibini 2017 yılında daha sıkı yapacağız.” dedi.

2016 yılının "yerli ve milli" ilkesi açısından önemli adımların atıldığı bir yıl olduğunun altını çizen Bakan Albayrak, elektrik üretiminde yerli kaynakların payının yüzde 49 ile rekor seviyeye ulaştığını kaydetti. Albayrak, bu gelişmelerin, Türkiye'nin cari açığının daraltılmasına pozitif anlamda katkı sunacağını da ifade ederek, “2016 yılı, elektrik üretiminde yerli kömürün payında yüzde 23, yenilenebilir kaynakların payında yüzde 31 artış oldu” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ELDER 8’inci Olağan Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmanın tamamını buradan izleyebilirsiniz.

 


Dönmez: “Serbest tüketici limiti azaldıkça rekabet konusu, yeniden gündeme gelecektir”


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesinden sonra iyi bir noktaya geldiğini, gelecek dönemde daha da iyi olacağını vurguladı. Dönmez, elektrik dağıtım sektörünün son döneme kadar rekabeti çok hissetmediğini dile getirerek, "Serbest tüketici limiti azaldıkça bu rekabet konusu, yeniden gündeme gelecek demektir. Bugünden hazırlıklı olmakta fayda var. Rekabeti engelleyici tutum ve davranışlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekiyor." dedi.

Dağıtım sektöründe tüm paydaşların birbirinin hukukuna saygı duyması gerektiğini belirten Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: "Dağıtım sektöründe, üretildiğinde tüketilen bir iş yapıyorsunuz. Pardon deme şansı yok. Bu anlamda hakikaten sektörün üzerine büyük sorumluluk düşüyor. Altyapıya daha çok önem vereceğiz. Yeni dönemde özellikle sektör olarak belediyelerle altyapı koordinasyon merkezlerini daha aktif çalıştırmak gerektiği kanaatindeyim." diye konuştu.

 


Yılmaz: “Tüketici mutlu değilse sizler de mutlu olmazsınız”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım hizmetlerinin en az üretim ve iletim kadar teknik süreçleri bulunan zor bir hizmet olduğunu dile getirdi. 

Elektrik dağıtım sektörünün çok dinamik, bir o kadar da zorlu bir sektör olduğunu kaydeden Yılmaz, elektrik kesintilerinin sektörün doğal yapısından kaynaklandığını ifade ederek, " Günümüzde elektriğin kesilmesi büyük bir krizdir, 24 saat hizmet verirsiniz beş dakika kesilmiş olsa, 24 saat gözükmez o beş dakika gözükür ve öne çıkar” dedi.

Özel şirketlerle kamu arasındaki iş birliğinin önemli olduğunun altını çizen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu sektörde tüketiciden şirket sahiplerine kadar aynen bir vücut gibiyiz. Dolayısıyla her birimizin mutlu bir şekilde birbirimizi örselemeden bu hizmeti devamlı ve kaliteli bir şekilde yapması için elimizden gelen gayreti göstermemiz lazım. Tüketici mutlu değilse sizler de mutlu olmazsınız." 

 


Özdemir: “Özelleştirmeler çok başarılı oldu”

 

Nihat Özdemir, ELDER Yönetim Kurulu Başkanı olarak yaptığı son konuşmasında, elektrik denilince özelleştirmeler ve kayıp kaçak konularının öne çıktığını bildirdi. Elektrik dağıtım sektöründeki özelleştirmelerin çok başarılı olduğunun altını çizen Özdemir, 2004 tarihli Özelleştirme Strateji Belgesi olarak adlandırılan Yüksek Planlama Kurulu kararının özelleştirmeden beklenen faydaları “özel sektör eliyle yatırımların artması”, “arz güvenliği ve hizmet kalitesinin sağlanması” , “teknik kayıplar ile kaçakların azaltılması” ve “tüketicilerin daha ucuz elektrik kullanması” olarak sıraladığını hatırlattı.

Özdemir, kamu döneminde 1995 yılından 2005 yılına kadar yıllık yatırım tutarının ortalama 1,5 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Enflasyon etkisinden arındırarak 2017 şubat rakamları ile ifade ediyorum. Özelleşen dağıtım şirketlerinin 2015 yılındaki yatırım gerçekleşmesi yaklaşık 4,5 milyar lira. 2011-2015 ortalamaları ise yıllık yaklaşık 3 milyar lira. Üretim yatırımlarında ise rakamlar çok daha etkileyici. Biliyorsunuz son 5 yılda kurulu gücümüz iki katından fazla arttı. 50 milyar doları aşan bu yatırımın tamamı özel sektör tarafından gerçekleştirildi. Arz güvenliği sağlandı mı? Kesinlikle. Bugün Türkiye’nin kurulu gücü 80 bin megavata ulaştı. Devam eden yatırımlar ve piyasanın geldiği olgunluk seviyesi düşünüldüğünde Türkiye’nin arz güvenliği ile ilgili bir endişesi olmayacağı gözüküyor."

Özelleştirme sonrası kayıp kaçak rakamlarının düştüğüne de dikkat çeken Özdemir, özelleştirme öncesi ülke genelinde ortalama yüzde 25’lerde olan kayıp-kaçak oranlarının bugün yüzde 15’lerin altına indiğini bildirdi. Özdemir, “Özellikle yüksek kaçak oranlarının olduğu bölgelerde hızlı iyileşmeler görülmektedir. Kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu bölgeler çıkarıldığında Türkiye halen OECD ülkeleri ortalaması olan yüzde 8 kayıp kaçak oranını yakalamıştır” dedi. Özdemir, tüm bu gelişmeler sonucunda tüketicinin daha ucuz elektrik kullandığını söyledi.

 

YEKA hayati öneme sahip

Konuşmasında, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerinin önemine de değinen Özdemir, "Bugünlerde tamamlanması beklenen YEKA ihalelerini ülkemizin güneş potansiyelinden yararlanmada hayati önemde bir adım olarak görüyorum. Bu ihalelerin kurgusu sadece enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı olmakla kalmayacak, önümüzdeki 50-100 yılda geçerli olacak bir teknolojinin yerli imkanlar ile üretilmesi ve geliştirilmesine de öncülük edecektir” dedi.